Τα κόκκινα αβγά!

| Αναρτήθηκε από | Kατηγορίες: Νέα

Στην Ελλάδα, τα κόκκινα αβγά βάφονται παραδοσιακά την Μ. Πέμπτη (αν και δεν είναι ασυνήθιστη η ποικιλία χρωμάτων ή και σχεδίων). Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο έθιμο μπορεί να γίνει και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν από την ημέρα του Πάσχα.

Πρόκειται για το πρώτο φαγητό που καταναλώνεται μετά την αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής (για όσους και όσες την ακολουθούν πιστά), ενώ άλλοι συνηθίζουν να τα απολαμβάνουν μετά το δείπνο του Μ. Σαββάτου, όταν όλοι μαζεύονται γύρω από το τραπέζι για το καθιερωμένο «τσούγκρισμα». Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Χριστού στο σταυρό και το αυγό συμβολίζει την αναγέννηση.

Το τσούγκρισμα είναι μια από τις παραδόσεις του ελληνικού Πάσχα. Καθένας ή καθεμία κρατάει ένα κόκκινο αυγό και προσπαθήσει να σπάσει («τσουγκρίζοντας») το άλλο άκρο του αυγού του αντιπάλου. Όποιος ή όποια έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αβγό. Ο νικητής ή η νικήτρια, λέγεται, πως θα έχει καλή τύχη κατά τη διάρκεια του έτους.

Στην συνέχεια μπορείτε να βρείτε μια συνταγή κόκκινων αυγών για το Πάσχα!

Καλό Πάσχα και καλή τύχη!




Φορτώνει…